top of page

Kekemeliği Olan Bireylerle İletişim

Kekemelik, seslerin, hecelerin veya kelimelerin tekrarı, seslerin uzaması ve blok olarak bilinen konuşmada kesintiler ile karakterize bir konuşma bozukluğudur. Ayrıca hızlı göz kırpmaları ve/veya dudakların titremesi gibi ikincil davranışlar da kekemeliğe eşlik edebilir. Kekemelik, diğer insanlarla iletişim kurmayı zorlaştırarak bir insanın yaşam kalitesini ve kişisel ve mesleki ilişkilerini olumsuz etkileyebilir.

Tüm bunları farkında olup sizde kekemeliği olan bireylere destek olabilirsiniz. Dinleyici olarak kekemeliği olan birine yardımcı olabileceğiniz bazı öneriler;

  • “Yavaşla,” “Nefes al” veya “Rahatla” gibi açıklamalar yapmayın. Bu kadar basit bir tavsiye bireyin kendini daha kötü hissetmesine neden olabilir ve yardımcı olmaz.

  • Kekemeliği olan bireyin nasıl söylediğini değil ne söylediğini dinlediğinizi belli edin.

  • Doğal göz temasını koruyun ve kişi sözünü bitirene kadar sabırla ve doğal bir şekilde bekleyin.

  • Cümleleri bitirmeye ya da eksik kelimeleri doldurmaya istekli olabilirsiniz. Fakat bunu yapmamaya çalışın çünkü bu bireyin kendini daha kötü hissetmesine neden olabilir ve yardımcı olmaz.

  • Kekemeliği olan bireylerin telefondaki konuşmalarını kontrol etmede genellikle daha fazla sorun yaşadıklarını unutmayın. Lütfen bu durumda sabırlı olun. Eğer telefonu açarsanız ve hiçbir şey duymazsanız, telefonu kapatmadan önce karşınızdakinin kekemeliği olan ve konuşmaya başlamaya çalışan biri olabileceğini hatırlayın.

bottom of page